Bjud vännerna på LCHF fika i helgen!

By oktober 29, 2010Recept

Hej hej!

Helgen närmar sig och det ska bli underbart!

Varför inte ta tillfället i akt och bjuda över vänner eller familj på en liten höstfika? Och varför inte göra fikan lite bättre än vanligt?

Dessa två recept är ur Ulrika Davidssons bok ”LCHF på mitt sätt” (en aning modifierade av mig).
Kan varmt rekommendera denna bok som innehåller massor av bra recept på alla sorters mat om man vill dra ner på kolhydraterna!

Kokostoppar:

2 ägg
50 g smält smör
200 g kokosflingor
2 msk sukrin (sukrin är en naturlig sockerersättning som inte innehåller kolhydrater)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.  Blanda alla ingredienserna i en bunke. Rulla till små toppar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda ca 10-12 min i mitten av ugnen tills de blir gyllenbruna.

OCH/ELLER…

Gräddbakelse utan kolhydrater:

Botten:
100 g mandel
100 g pekannötter
2 msk sukrin
1 ägg

Fyllning:
1,5 dl vispgrädde
2 dl av valfria bär

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandel och pekannötter med en mixerstav till en massa. Rör ner sukrin och ägg. Blanda till en smet.
Tryck ut smeten i stora muffinsformar (gärna formar med lite mer styrsel i) så att de är djupa i mitten. Grädda i ugnen ca 12-15 min. Låt kallna.
Klicka i vispad grädde i varje form och strö över bär.

Servera med riktigt gott kaffe eller té! Lycka till!

Kram Annika

Join the discussion 16 Comments

 • Mia skriver:

  Tack för tipsen!
  Älskar att fika så dessa recept kommer väl till pass
  men sukrin var får man tag på det?
  Trevlig helg!

 • Mia skriver:

  Tack för tipsen!
  Älskar att fika så dessa recept kommer väl till pass
  men sukrin var får man tag på det?
  Trevlig helg!

 • Lena skriver:

  Ska definitivt prova detta redan i helgen 🙂
  Jag är nyfiken på GI och LCHD och du verkar ju vara den rätta att fråga. Har redan hittat massor med bra tips på din blogg. Jag vill gå ner en del i vikt, tränar 3 ggr per vecka nu och äter vanlig husmanskost och fikar som vanligt men har dragit ner på mängden.. Vågen har inte visat ett grams förändring ännu, fast kroppen känns tightare..
  1. På vilket sätt är det viktigt att undvika kolhydrater fast man kan äta fett?
  2. Går man inte ner i vikt om man inte äter efter träningarna – eller går man ner mer om man äter något proteinrikt efter träningspassen?
  Tack för en superintressant blogg.
  Kram Lena

  • Annika Sjöö skriver:

   Lena!
   Jag tycker att du ska börja mäta dig istället för att stirra på vågen som inte säger så mkt egentligen. Man kan gå upp i muskler men ner i fett och vågen visar 0…
   Om man väljer att följa LCHF ska man undvika kolhydrater och istället äta sig mätt på protein och fett. Där är det fettet som ger mättnad.
   2. Oftast vill man bli av med fett på kroppen. Äter du inte efter träning så förlorar du muskelmassa och det vill vi ju inte, eller hur?
   Du ska äta efter träning. Gärna protein om du vill gå ner i vikt.
   Kram Annika

 • Lena skriver:

  Ska definitivt prova detta redan i helgen 🙂
  Jag är nyfiken på GI och LCHD och du verkar ju vara den rätta att fråga. Har redan hittat massor med bra tips på din blogg. Jag vill gå ner en del i vikt, tränar 3 ggr per vecka nu och äter vanlig husmanskost och fikar som vanligt men har dragit ner på mängden.. Vågen har inte visat ett grams förändring ännu, fast kroppen känns tightare..
  1. På vilket sätt är det viktigt att undvika kolhydrater fast man kan äta fett?
  2. Går man inte ner i vikt om man inte äter efter träningarna – eller går man ner mer om man äter något proteinrikt efter träningspassen?
  Tack för en superintressant blogg.
  Kram Lena

  • Annika Sjöö skriver:

   Lena!
   Jag tycker att du ska börja mäta dig istället för att stirra på vågen som inte säger så mkt egentligen. Man kan gå upp i muskler men ner i fett och vågen visar 0…
   Om man väljer att följa LCHF ska man undvika kolhydrater och istället äta sig mätt på protein och fett. Där är det fettet som ger mättnad.
   2. Oftast vill man bli av med fett på kroppen. Äter du inte efter träning så förlorar du muskelmassa och det vill vi ju inte, eller hur?
   Du ska äta efter träning. Gärna protein om du vill gå ner i vikt.
   Kram Annika

 • Marie Andersson skriver:

  Ska köpa boken,tack för tipset! Bakar just nu ”dina” hamburgerbröd,dom med dinkelmjöl är nyfiken på smaken! Trevlig helg =0) Kram

 • Marie Andersson skriver:

  Ska köpa boken,tack för tipset! Bakar just nu ”dina” hamburgerbröd,dom med dinkelmjöl är nyfiken på smaken! Trevlig helg =0) Kram

 • Danni skriver:

  Alltså, hur många gånger per dag ska man äta, i snitt?

  Nu de senaste veckorna har de blivit att jag bara har ätit 1-2 gånger per dag, vilket inte är så mycket. Som idag har jag bara ätit en gång, då jag inte längre äter frukost, så min ”frukost” åt jag kring halv 2.

  Är de skadligt för kroppen eller något? En vän till mig tycker att jag äter alldeles för lite och att kroppen då gör något för att överleva, vad vet jag inte.

  • Annika Sjöö skriver:

   Danni!
   Oj, oj, oj, du äter på tok för sällan! Man brukar rekommendera ca 5-6 mål per dag, men då äter man mindre ,mål varje gång. När du äter så sällan så ställe kroppen in sig på svält och när den väl får ngt så suger den i sig allt fett den kan få!
   Jag rekkomenderar dig att äta oftare och mindre portioner. Du kommer att må mkt bättre!
   Kram Annika

 • Danni skriver:

  Alltså, hur många gånger per dag ska man äta, i snitt?

  Nu de senaste veckorna har de blivit att jag bara har ätit 1-2 gånger per dag, vilket inte är så mycket. Som idag har jag bara ätit en gång, då jag inte längre äter frukost, så min ”frukost” åt jag kring halv 2.

  Är de skadligt för kroppen eller något? En vän till mig tycker att jag äter alldeles för lite och att kroppen då gör något för att överleva, vad vet jag inte.

  • Annika Sjöö skriver:

   Danni!
   Oj, oj, oj, du äter på tok för sällan! Man brukar rekommendera ca 5-6 mål per dag, men då äter man mindre ,mål varje gång. När du äter så sällan så ställe kroppen in sig på svält och när den väl får ngt så suger den i sig allt fett den kan få!
   Jag rekkomenderar dig att äta oftare och mindre portioner. Du kommer att må mkt bättre!
   Kram Annika

 • Danni skriver:

  Jo, förstod att de skulle vara för lite. Och jag äter ju inte mycket heller dem gångerna jag väl äter.

  Problemet är bara att jag inte är så väldigt förtjust i mat, och är väldigt kräsen! Grönsaker är en sak som aldrig kommer ner i min mage, då jag tycker de är riktigt vidrigt.

  Så problemet är att de är väldigt svårt för mig att veta vad jag ska äta, mycket av de recept du lägger ut är säkert gott för många, men jag vill inte ha för mycket fibrer och sånt annat i min mat.

  Så min tillgång på mat är alltså VÄLDIGT begränsad.

  Ett stort problem för ”lilla jag”, och har alltid varit. Tips?

  • Annika Sjöö skriver:

   Danni!
   Ät mat som du gillar, men gör det oftare! Det skulle jag rekommendera. Men jag skulle också rekkommender dig på att öva att äta grönsaker och fiber eftersom det är viktigt för vår mage att få i sig det.
   Kram Annika

 • Danni skriver:

  Jo, förstod att de skulle vara för lite. Och jag äter ju inte mycket heller dem gångerna jag väl äter.

  Problemet är bara att jag inte är så väldigt förtjust i mat, och är väldigt kräsen! Grönsaker är en sak som aldrig kommer ner i min mage, då jag tycker de är riktigt vidrigt.

  Så problemet är att de är väldigt svårt för mig att veta vad jag ska äta, mycket av de recept du lägger ut är säkert gott för många, men jag vill inte ha för mycket fibrer och sånt annat i min mat.

  Så min tillgång på mat är alltså VÄLDIGT begränsad.

  Ett stort problem för ”lilla jag”, och har alltid varit. Tips?

  • Annika Sjöö skriver:

   Danni!
   Ät mat som du gillar, men gör det oftare! Det skulle jag rekommendera. Men jag skulle också rekkommender dig på att öva att äta grönsaker och fiber eftersom det är viktigt för vår mage att få i sig det.
   Kram Annika

 • jen skriver:

  Hej,

  Tack snälla för roligt fika-tips. Jag har en fråga till dig. Jag skulle vilja testa LCHF men måste man följa det till punkt och pricka för att det skall funka? …ja menar, om man äter husmanskost och sedan bakar en sån kaka som du gav recept på, är det då ok eller är det bättre att äta nåt annat med mindre fett?

  Tack för en härlig blogg!
  Kram!

  • Annika Sjöö skriver:

   Hej Jen!
   Ja, så är det, annars gör det ingen nytta alls, Snarare tvärtom eftersom den farligaste boven är mycket fett i smaband med mycket kolhydrater.
   Om du äter vanlig husmanskost annars kanske du ska hålla dig till mindre fett!
   Kram Annika

 • jen skriver:

  Hej,

  Tack snälla för roligt fika-tips. Jag har en fråga till dig. Jag skulle vilja testa LCHF men måste man följa det till punkt och pricka för att det skall funka? …ja menar, om man äter husmanskost och sedan bakar en sån kaka som du gav recept på, är det då ok eller är det bättre att äta nåt annat med mindre fett?

  Tack för en härlig blogg!
  Kram!

  • Annika Sjöö skriver:

   Hej Jen!
   Ja, så är det, annars gör det ingen nytta alls, Snarare tvärtom eftersom den farligaste boven är mycket fett i smaband med mycket kolhydrater.
   Om du äter vanlig husmanskost annars kanske du ska hålla dig till mindre fett!
   Kram Annika

 • Matilda skriver:

  Hej Annika!

  Jag kollade på kommentarerna till ditt gamla inlägg ”att tighta till sig” och där hade någon skrivit att det bästa tipset var att äta normal mängd kalorier 6 dagar i veckan, men att sedan ha en dag då man i princip kan frossa i onyttigheter för att chocka kroppen. Då börjar väl kroppen förbränna snabbare och fortsätter sedan med det några dagar, fast man då äter nyttigt och i normala mängder fattade jag det som att hon menade. Tror du att detta kan vara ett bra sätt att gå ner i vik?

  Kram

  • Annika Sjöö skriver:

   Hej Matilda!
   För vissa funkar det, för andra inte. Det där med ”ätardag” kan ibland gå lite till överdrift tror jag. Att man liksom stoppar i sig ALLT man kommer över bara för att det har varit förbjudet de andra dagarna, om du förstår?
   Men att hålla sig till ett normalt kaloriintag är absolut ett sätt att gå ner i vikt på!
   Eller att dra ner på kolhydraterna som de flesta gör nu.
   Hitta något som passar dig! Läs mitt inlägg ifrån veckan om en lyckad viktminskning!
   Kram Annika

 • Matilda skriver:

  Hej Annika!

  Jag kollade på kommentarerna till ditt gamla inlägg ”att tighta till sig” och där hade någon skrivit att det bästa tipset var att äta normal mängd kalorier 6 dagar i veckan, men att sedan ha en dag då man i princip kan frossa i onyttigheter för att chocka kroppen. Då börjar väl kroppen förbränna snabbare och fortsätter sedan med det några dagar, fast man då äter nyttigt och i normala mängder fattade jag det som att hon menade. Tror du att detta kan vara ett bra sätt att gå ner i vik?

  Kram

  • Annika Sjöö skriver:

   Hej Matilda!
   För vissa funkar det, för andra inte. Det där med ”ätardag” kan ibland gå lite till överdrift tror jag. Att man liksom stoppar i sig ALLT man kommer över bara för att det har varit förbjudet de andra dagarna, om du förstår?
   Men att hålla sig till ett normalt kaloriintag är absolut ett sätt att gå ner i vikt på!
   Eller att dra ner på kolhydraterna som de flesta gör nu.
   Hitta något som passar dig! Läs mitt inlägg ifrån veckan om en lyckad viktminskning!
   Kram Annika

 • Danni skriver:

  Jo, klart jag äter de jag gillar, problemet ligger bara i att jag gillar väääldigt få maträtter, som jag skrev, och blir då väldigt less de efter ett tag, och struntar då i att äta. Tyvärr. Ibland går de 24 timmar mellan gångerna jag äter, sällan, men de går ibland.

  Jo, jag har provat äta grönsaker men de går verkligen inte, blir illamående när jag tänker på de, huvva. Töntigt, men så är de.

  Men tack iaf=)

 • Danni skriver:

  Jo, klart jag äter de jag gillar, problemet ligger bara i att jag gillar väääldigt få maträtter, som jag skrev, och blir då väldigt less de efter ett tag, och struntar då i att äta. Tyvärr. Ibland går de 24 timmar mellan gångerna jag äter, sällan, men de går ibland.

  Jo, jag har provat äta grönsaker men de går verkligen inte, blir illamående när jag tänker på de, huvva. Töntigt, men så är de.

  Men tack iaf=)

 • Ida skriver:

  I vilken hälsokostbutik i Göteborg kan jag hitta sukrin?

 • Ida skriver:

  I vilken hälsokostbutik i Göteborg kan jag hitta sukrin?

Leave a Reply