Har du PBS?

By september 26, 2011Uncategorized

20110926-135106.jpg

Hej!

Nu sitter jag på tåget hem ifrån Stockholm efter att ha medverkat hos Malou efter tio!

Vi pratade om boken, men framförallt om självkänsla och självförtroende.
Det finns något som heter PBS. PBS står för prestationsbaserad självkänsla och det har jag verkligen lidit av!

En person med en prestationsbaserad självkänsla känner sig endast bra då den presterat något bra. Presterar man bra så mår man bra å vice versa.

Om man å andra sidan har en grundläggande hög självkänsla så har ens egenvärde och välmående inte med ens prestationer att göra.
Jag tror att detta är ett väldigt vanligt problem, särskilt bland kvinnor!

Hur är det med dig, känner du igen dig i detta?

Kram Annika

20110926-135201.jpg

Join the discussion 20 Comments

 • Frida skriver:

  Jaa verkligen! Kände SÅ igen mig när jag tittade på programmet. Att få tillbaka en tenta med alla rätt och känna känslan att -”jaha, det var ju bra”. Att inte vara nöjd fast man har superbetyg! Att slå ner blicken när någon ger en komplimang. Jo jag känner verkligen igen mig!

 • Frida skriver:

  Jaa verkligen! Kände SÅ igen mig när jag tittade på programmet. Att få tillbaka en tenta med alla rätt och känna känslan att -”jaha, det var ju bra”. Att inte vara nöjd fast man har superbetyg! Att slå ner blicken när någon ger en komplimang. Jo jag känner verkligen igen mig!

 • Anna skriver:

  Hej Annika!
  Såg programmet idag och tyckte att det var jättebra! Mer diskussion i media om självkänsla tycker jag!
  Jag känner igen mig mycket i det du beskriver. Har varit sjuk i anorexi i flera år på grund av bland annat höga krav på mig själv och kravet på att alltid prestera och göra rätt. Idag är jag så gott om frisk men min låga självkänsla finns tyvärr kvar. Pressen och kraven från mig själv. Åh vad jag önskar att jag och alla andra kunde få känna att vi duger som vi är oavsett prestation!

  Till sist vill jag säga att du verkar vara en superhärlig person. Ödmjuk och med fötterna på jorden. Och så är du väldigt snygg i din nya (?) frisyr!
  Kommer absolut att läsa din bok.

  Stor kram

 • Anna skriver:

  Hej Annika!
  Såg programmet idag och tyckte att det var jättebra! Mer diskussion i media om självkänsla tycker jag!
  Jag känner igen mig mycket i det du beskriver. Har varit sjuk i anorexi i flera år på grund av bland annat höga krav på mig själv och kravet på att alltid prestera och göra rätt. Idag är jag så gott om frisk men min låga självkänsla finns tyvärr kvar. Pressen och kraven från mig själv. Åh vad jag önskar att jag och alla andra kunde få känna att vi duger som vi är oavsett prestation!

  Till sist vill jag säga att du verkar vara en superhärlig person. Ödmjuk och med fötterna på jorden. Och så är du väldigt snygg i din nya (?) frisyr!
  Kommer absolut att läsa din bok.

  Stor kram

 • Matilda skriver:

  Tittade på er imorse, du var så bra! 🙂 Bella också såklart! Och så tänkte jag att gud vad fräsch du ser ut i håret och allting! Och så kände jag mig som en påse skridskor 😉 Hmm… tror jag lider lite av PBS! 🙂 Nä men det är så jäkla svårt det där. Jag älskar allt som har med mål, projekt och drömmar att göra och är verkligen en sån person…Allt eller inget. Samtidigt känner jag ofta att det tar överhanden och ibland blir jag nästan rädd när jag är själv och INTE grejar/planerar/funderar/fixar för vad som komma skall. Jag undrar liksom vem är jag då! / Förtvivlad 😉

 • Matilda skriver:

  Tittade på er imorse, du var så bra! 🙂 Bella också såklart! Och så tänkte jag att gud vad fräsch du ser ut i håret och allting! Och så kände jag mig som en påse skridskor 😉 Hmm… tror jag lider lite av PBS! 🙂 Nä men det är så jäkla svårt det där. Jag älskar allt som har med mål, projekt och drömmar att göra och är verkligen en sån person…Allt eller inget. Samtidigt känner jag ofta att det tar överhanden och ibland blir jag nästan rädd när jag är själv och INTE grejar/planerar/funderar/fixar för vad som komma skall. Jag undrar liksom vem är jag då! / Förtvivlad 😉

 • Bea skriver:

  Ja, jag känner igen mig väldigt mycket. Men jag tror också att de beror ganska mycket på samhället och min klass (som jag visserligen älskar). För det är så att jag har gett mig själv ganska mycket press att prestera hela tiden. Jag hatar att svara fel och sånt. Sen har det blivit mycket jämförelse i min klass. Att t.ex. efter att prov blev de andra jätteglada om de hade mer än mig och jag tog illa av det, men de har blivit mindre jämförelse nu.
  Så, jag ska ta att köpa din bok och läsa den, för jag tror att jag behöver det…

  Kram <3

  • Annika Sjöö skriver:

   Bea!
   Det tror jag med och jag berättar väldigt mkt om hur det var i skolan för mig! Du kommer garanterat känna igen dig…
   Kram Annika

 • Bea skriver:

  Ja, jag känner igen mig väldigt mycket. Men jag tror också att de beror ganska mycket på samhället och min klass (som jag visserligen älskar). För det är så att jag har gett mig själv ganska mycket press att prestera hela tiden. Jag hatar att svara fel och sånt. Sen har det blivit mycket jämförelse i min klass. Att t.ex. efter att prov blev de andra jätteglada om de hade mer än mig och jag tog illa av det, men de har blivit mindre jämförelse nu.
  Så, jag ska ta att köpa din bok och läsa den, för jag tror att jag behöver det…

  Kram <3

  • Annika Sjöö skriver:

   Bea!
   Det tror jag med och jag berättar väldigt mkt om hur det var i skolan för mig! Du kommer garanterat känna igen dig…
   Kram Annika

 • Anna skriver:

  Hej!
  Jag lider absolut av PBS, vilket har tagit mig många år att inse. Jag tränar på elitnivå, har högsta betyg i allt och går tredje året på gymnasiet. Samtidigt är jag väldigt social och mår dåligt om jag inte hinner umgås mycket med mina vänner. Jag fick i somras ett tråkigt skade/sjukdomsbesked som hindrade mig från att tävla. Hela min värld raserades. Nu har jag börjat träna igen men har fortfarande ont 24/7. Tiden räcker inte till för mig. Vad ska jag göra?

  • Annika Sjöö skriver:

   Anna!
   Jag tycker du ska läsa min bok! Där berättar jag hur det kan gå om man pressar sig för hårt och du kommer säkerligen känna igen dig!
   Kram Annika

 • Anna skriver:

  Hej!
  Jag lider absolut av PBS, vilket har tagit mig många år att inse. Jag tränar på elitnivå, har högsta betyg i allt och går tredje året på gymnasiet. Samtidigt är jag väldigt social och mår dåligt om jag inte hinner umgås mycket med mina vänner. Jag fick i somras ett tråkigt skade/sjukdomsbesked som hindrade mig från att tävla. Hela min värld raserades. Nu har jag börjat träna igen men har fortfarande ont 24/7. Tiden räcker inte till för mig. Vad ska jag göra?

  • Annika Sjöö skriver:

   Anna!
   Jag tycker du ska läsa min bok! Där berättar jag hur det kan gå om man pressar sig för hårt och du kommer säkerligen känna igen dig!
   Kram Annika

 • Ida skriver:

  Ny läsare här! Såg dig på tv i morse och tänkte att jag absolut måste börja följa din blogg! Det var jättekul att höra diskusionen mellan er tre kvinnor i olika åldrar (du, Bella och Malou)- Det påminde mig om när jag satt och diskuterade livet med min lillebrors flickvän som är 10 år yngre än mig. Man lär dig så länge man lever… Det är så himla intressant det här med att mogna och utvecklas!!
  Har också läst The Secret och fått barn nyligt (snart 1 år) och jag känner VERKLIGEN igen mig i din historia! Kämpa på!
  kram

 • Ida skriver:

  Ny läsare här! Såg dig på tv i morse och tänkte att jag absolut måste börja följa din blogg! Det var jättekul att höra diskusionen mellan er tre kvinnor i olika åldrar (du, Bella och Malou)- Det påminde mig om när jag satt och diskuterade livet med min lillebrors flickvän som är 10 år yngre än mig. Man lär dig så länge man lever… Det är så himla intressant det här med att mogna och utvecklas!!
  Har också läst The Secret och fått barn nyligt (snart 1 år) och jag känner VERKLIGEN igen mig i din historia! Kämpa på!
  kram

 • Elin Fagerberg skriver:

  Vilket intressant ämne! Det låter som om det är rätt vanligt. Jag tror att jag drabbas i perioder.

 • Elin Fagerberg skriver:

  Vilket intressant ämne! Det låter som om det är rätt vanligt. Jag tror att jag drabbas i perioder.

 • Emelie skriver:

  jag känner absolut igen mig. speciellt delen med ångest och oro. jag oroar mig över allt!! och mitt stora problem är att jag har sååå svårt att ta kritik för jag tar allting så himla personligt!
  jag är ”sååå klok” och ger bra råd så fort några av mina vänner mår dåligt och många av mina vänner pratar gärna med mig när de mår dåligt och frågar mig alltid om råd när de har problem, men varför är det så svårt att följa dessa råd själv? det låter ju så enkelt när man säger det till någon annan…

  du är en stor inspiration annika och jag tycker det är modigt av dig att prata om detta. en grym förebild! det satsar jag också på att bli en dag när jag kommit över mina problem!

  stor kram

 • Emelie skriver:

  jag känner absolut igen mig. speciellt delen med ångest och oro. jag oroar mig över allt!! och mitt stora problem är att jag har sååå svårt att ta kritik för jag tar allting så himla personligt!
  jag är ”sååå klok” och ger bra råd så fort några av mina vänner mår dåligt och många av mina vänner pratar gärna med mig när de mår dåligt och frågar mig alltid om råd när de har problem, men varför är det så svårt att följa dessa råd själv? det låter ju så enkelt när man säger det till någon annan…

  du är en stor inspiration annika och jag tycker det är modigt av dig att prata om detta. en grym förebild! det satsar jag också på att bli en dag när jag kommit över mina problem!

  stor kram

 • Alexandra skriver:

  Hej Annika!
  Känner igen det du talade om i morse, men jag upplever mig själv nog mer som sådan som inte riktigt gläds åt att något går bra utan snarare pustar ut för att det inte gick dåligt. Sorgligt men sant.. Är det ändå detsamma som PBS?
  Kram!

  • Annika Sjöö skriver:

   Alexandra!
   Kanske inte riktigt samma. Man mår bra när man presterar och dåligt om man inte presterar.
   Dock har du säkert en ganska låg självkänsla som det låter.
   Kram Annika

 • Alexandra skriver:

  Hej Annika!
  Känner igen det du talade om i morse, men jag upplever mig själv nog mer som sådan som inte riktigt gläds åt att något går bra utan snarare pustar ut för att det inte gick dåligt. Sorgligt men sant.. Är det ändå detsamma som PBS?
  Kram!

  • Annika Sjöö skriver:

   Alexandra!
   Kanske inte riktigt samma. Man mår bra när man presterar och dåligt om man inte presterar.
   Dock har du säkert en ganska låg självkänsla som det låter.
   Kram Annika

 • Louise Pettersson skriver:

  Hej

  Jag har börjat med din träningsdvd och sitter med helt värkbrutna ben idag (körde passet igår) 🙂 de känns skönt, vill jag lova. Jag ska försöka tänka mer på vad jag äter och igår hade vi träff med ngr vänner och skulle kolla på en del tvprogram tillsammans. Istället för godis drack jag mineralvatten och åt vindruvor och cashewnötter. Är detta ett bra alternativ eller är de inte så bra?

  //Louise

 • Louise Pettersson skriver:

  Hej

  Jag har börjat med din träningsdvd och sitter med helt värkbrutna ben idag (körde passet igår) 🙂 de känns skönt, vill jag lova. Jag ska försöka tänka mer på vad jag äter och igår hade vi träff med ngr vänner och skulle kolla på en del tvprogram tillsammans. Istället för godis drack jag mineralvatten och åt vindruvor och cashewnötter. Är detta ett bra alternativ eller är de inte så bra?

  //Louise

 • Ann skriver:

  Hej Annika,
  jag känner verkligen igen mig i det som du berättade i Malous program. Under hela skoltiden hade jag ett enormt bekräftelsebehov och var alltid ‘tvungen’ att få högsta betyg i nästan alla ämnen. Men sedan dess har jag liksom dig insett mitt egna värde, att jag är bra som jag är. Är så otroligt glad för det.

  Vilken otroligt snygg skjorta du hade i programmet! Var har du köpt den?:)

  Mvh Ann

 • Ann skriver:

  Hej Annika,
  jag känner verkligen igen mig i det som du berättade i Malous program. Under hela skoltiden hade jag ett enormt bekräftelsebehov och var alltid ‘tvungen’ att få högsta betyg i nästan alla ämnen. Men sedan dess har jag liksom dig insett mitt egna värde, att jag är bra som jag är. Är så otroligt glad för det.

  Vilken otroligt snygg skjorta du hade i programmet! Var har du köpt den?:)

  Mvh Ann

 • Jenny skriver:

  Det programet sak jag leta fram på tv4play! Låter som ett toppenavsnitt!

 • Jenny skriver:

  Det programet sak jag leta fram på tv4play! Låter som ett toppenavsnitt!

 • Josefine Laul skriver:

  Skriv din kommentar här!Jag känner absolut igen mig.

 • Josefine Laul skriver:

  Skriv din kommentar här!Jag känner absolut igen mig.

 • Amanda skriver:

  Visst känner jag igen mig men jag tillhör en annan generation o för oss var det bara prestationen som gav människovärde, allt annat var bullskit. Nu som Förtidspensionär bla pga Artros så har det funnits perioder då jag har sjunkit totalt nere i diket. Pga att jag inte kan utföra mitt yrke osv. Och då börjar hjärnan spinna på en fel bana, tills jag rättar till det med hjälp av nära o kära. Livet är en balansgång men ingen orkar vara alärten jämt. Du var så duktigt o tydligt med ditt budskap hos Malou. jag har sett filmen Secret o läst massor av material.
  Tack för ordet…ha det bra….kram

 • Amanda skriver:

  Visst känner jag igen mig men jag tillhör en annan generation o för oss var det bara prestationen som gav människovärde, allt annat var bullskit. Nu som Förtidspensionär bla pga Artros så har det funnits perioder då jag har sjunkit totalt nere i diket. Pga att jag inte kan utföra mitt yrke osv. Och då börjar hjärnan spinna på en fel bana, tills jag rättar till det med hjälp av nära o kära. Livet är en balansgång men ingen orkar vara alärten jämt. Du var så duktigt o tydligt med ditt budskap hos Malou. jag har sett filmen Secret o läst massor av material.
  Tack för ordet…ha det bra….kram

 • cathrine skriver:

  Jag kände verkligen igen mig i vad du beskrev. Och det var ett super bra program ska verkligen läsa the secret, kändes som en fantastisk bok och se om det funkar för mig med. Nu har jag hittat en ny favorit blogg!
  Kramar Cathrine

 • cathrine skriver:

  Jag kände verkligen igen mig i vad du beskrev. Och det var ett super bra program ska verkligen läsa the secret, kändes som en fantastisk bok och se om det funkar för mig med. Nu har jag hittat en ny favorit blogg!
  Kramar Cathrine

Leave a Reply