Jag är upprörd – på riktigt!

By februari 28, 2015Träning, Kost

Hej!

Häromdagen läste jag ett inlägg om någon som var trött på alla sunda människor och länkade till en artikel i Aftonbladet där man sågade programmet Vardagspuls.

Alla har såklart rätt till sin åsikt, men jag tycker ärligt talat att när tv 4 äntligen gör en stor satsning på hälsa som sänds varje vardag i bra sändningstid är inte det ett steg i rätt riktning? Nej, tydligen inte. För när något börjar att spela bara det minsta på vårt dåliga samvete så börjar vi att gnälla!

Inte är det någon som gnäller på något annat program där vi stoppar i oss massor av onyttigheter? För ”man måste ju unna sig” eller hur?! Så brukar det ju heta.

Att vara för onyttig är det ingen som gnäller på för det är mer accepterat, men att vara för sund, för hurtig etc. DET är något ”fult” i vårt samhälle! Ni skulle bara veta hur många kommentarer av det slaget som jag fått genom åren. 

Vi får inte träna för mycket, äta för nyttigt, nej, för vi lever i landet LAGOM och om man sticker ut för mycket åt något håll så går folk i taket!

Helt ärligt tycker jag att det behövs mer program som handlar om hälsa, kost och träning! Och klarar man som person inte av det, ja…då tror inte jag att det i sin tur är särskilt sunt.

/Annika

Join the discussion 66 Comments

 • Veronica Holm skriver:

  Håller med!!!

 • Veronica Holm skriver:

  Håller med!!!

 • Peter Nilsson skriver:

  Janteland i ett nötskal! Mediokritet hyllas och suveränitet skall slås ned på. Blir lite trött…

 • Peter Nilsson skriver:

  Janteland i ett nötskal! Mediokritet hyllas och suveränitet skall slås ned på. Blir lite trött…

 • Johanna skriver:

  Åh vad jag håller med!

 • Johanna skriver:

  Åh vad jag håller med!

 • Barbro skriver:

  Jag tänker nog mest på de som är lättpåverkade, ungdomar, och att de lätt kan fastna i ätstörningar och överdriven träning.

  • anette skriver:

   Paradise Hotel då? Hur gör vi med det? Eller biggest looser? Vi får nog trots allt hoppas på individens förmåga att välja rätt väg i livet.

 • Barbro skriver:

  Jag tänker nog mest på de som är lättpåverkade, ungdomar, och att de lätt kan fastna i ätstörningar och överdriven träning.

  • anette skriver:

   Paradise Hotel då? Hur gör vi med det? Eller biggest looser? Vi får nog trots allt hoppas på individens förmåga att välja rätt väg i livet.

 • Catharina Roos skriver:

  Det är väl bara bra om ungdomar blir påverkade att vara sunda när det gäller både mat och träning – än uppmuntras att äta skräp och sitta framför datorn. Fram för mer sundhet i TV och på bästa sändningstid dessutom …..

 • Catharina Roos skriver:

  Det är väl bara bra om ungdomar blir påverkade att vara sunda när det gäller både mat och träning – än uppmuntras att äta skräp och sitta framför datorn. Fram för mer sundhet i TV och på bästa sändningstid dessutom …..

 • Lisa skriver:

  Det är ok att säga till någon att de är ”för smal”, men Gud för bjude om man påpekar något gällande en stor person.

 • Lisa skriver:

  Det är ok att säga till någon att de är ”för smal”, men Gud för bjude om man påpekar något gällande en stor person.

 • Ellen skriver:

  håller med dig till hundra procent! jag får dagligen kommentarer om hur ”duktig” jag är jämt och varför jag aldrig ”unnar mig” osv osv osv. tröttsamt värre!

  http://ellfi.blogg.se

 • Ellen skriver:

  håller med dig till hundra procent! jag får dagligen kommentarer om hur ”duktig” jag är jämt och varför jag aldrig ”unnar mig” osv osv osv. tröttsamt värre!

  http://ellfi.blogg.se

 • Kan bara hålla med dig! Och känna igen mig!

 • Helena skriver:

  Att det finns folk som blir upprörda över ett tv program som satsar på hälsa eller stör sig på dom av oss som sticker ut när vi väljer att leva ett sunt liv med bra kostvanor och regelbunden träning är bara ett tecken på att det behövs!

  De som stör sig är de personer som aldrig hade kunnat tänka sig att flytta arslet ur soffan själva och göra en förändring. Förmodligen de personer som hade behövt det mest!

  Jag tycker det är toppen att det satsas på hälsa på bästa sändningstid i tv. Dem inte tycker det kan ju byta kanal!

  Själv vill jag inspirera andra till att leva ett hälsosamt liv. Inte hacka ner på dem som inte vill göra det. För det måste få vara vars och ens eget val. Och ska man lyckas åstadkomma en förändring så måste man vilja göra det själv. Det kan jag skriva under på!

 • Kan bara hålla med dig! Och känna igen mig!

 • Helena skriver:

  Att det finns folk som blir upprörda över ett tv program som satsar på hälsa eller stör sig på dom av oss som sticker ut när vi väljer att leva ett sunt liv med bra kostvanor och regelbunden träning är bara ett tecken på att det behövs!

  De som stör sig är de personer som aldrig hade kunnat tänka sig att flytta arslet ur soffan själva och göra en förändring. Förmodligen de personer som hade behövt det mest!

  Jag tycker det är toppen att det satsas på hälsa på bästa sändningstid i tv. Dem inte tycker det kan ju byta kanal!

  Själv vill jag inspirera andra till att leva ett hälsosamt liv. Inte hacka ner på dem som inte vill göra det. För det måste få vara vars och ens eget val. Och ska man lyckas åstadkomma en förändring så måste man vilja göra det själv. Det kan jag skriva under på!

 • Åsa skriver:

  Helt rätt !! Jag tittar varje kväll på det i TV4 play bara för jag tycker att det är ett av de bättre programmen som går .

 • Åsa skriver:

  Helt rätt !! Jag tittar varje kväll på det i TV4 play bara för jag tycker att det är ett av de bättre programmen som går .

 • Eva skriver:

  Fram med flera program som Paradise Hotel, Big Brother!!!!!! Hälsa, nej det är ju inte bra! Sex, alkohol, skruvade åsikter det är vad vi vill se och framför allt våra barn! Jag sitter gärna och tittar på Paradise hotel med min dotter som är 10 år! ……. NOT!!!!!!
  Helt galet att vi fortfarande än idag med vår kunskap slår ner på program som Vardagspuls!? Fram med flera av den typen av program, in med lektioner kring hälsa i skolan OCH självkänsla! HEJA Annika!! Bra inlägg! Jag tittar mer än gärna på Vardagspuls med min dotter! 🙂

 • Eva skriver:

  Fram med flera program som Paradise Hotel, Big Brother!!!!!! Hälsa, nej det är ju inte bra! Sex, alkohol, skruvade åsikter det är vad vi vill se och framför allt våra barn! Jag sitter gärna och tittar på Paradise hotel med min dotter som är 10 år! ……. NOT!!!!!!
  Helt galet att vi fortfarande än idag med vår kunskap slår ner på program som Vardagspuls!? Fram med flera av den typen av program, in med lektioner kring hälsa i skolan OCH självkänsla! HEJA Annika!! Bra inlägg! Jag tittar mer än gärna på Vardagspuls med min dotter! 🙂

 • Madeleine skriver:

  Jättebra med program om träning, hälsa och kost. Det är ju så viktiga delar för kroppen. Som någon sa vad ger Paradise Hotel för signaler?!

  Madeleine

  vitsvartochlime.blogg.se

 • Madeleine skriver:

  Jättebra med program om träning, hälsa och kost. Det är ju så viktiga delar för kroppen. Som någon sa vad ger Paradise Hotel för signaler?!

  Madeleine

  vitsvartochlime.blogg.se

 • Louise skriver:

  Jag förstår absolut vad du menar och hur du tänker. Tycker det är ett bra program som ger vettiga signaler. Dock tycker jag själv att det är en sådan extrem träningshets och ”hälsohets”, som 22 årig student har man riktigt tufft att leva upp till de direktiv och riktlinjer som ges i media och på sociala medier. Ett till ”må bra”/ ”wellnessprogram kanske inte behövs på samma sätt som ett ”vi ger dig självförtroende boost” program. Tycker denna unga tjej och hennes pappa som gästar nyhetsmorgon har vettiga ord om de sociala media hetsen som pågår. http://blogg.amelia.se/jennystromstedt/2015/02/26/anorexi/

 • Louise skriver:

  Jag förstår absolut vad du menar och hur du tänker. Tycker det är ett bra program som ger vettiga signaler. Dock tycker jag själv att det är en sådan extrem träningshets och ”hälsohets”, som 22 årig student har man riktigt tufft att leva upp till de direktiv och riktlinjer som ges i media och på sociala medier. Ett till ”må bra”/ ”wellnessprogram kanske inte behövs på samma sätt som ett ”vi ger dig självförtroende boost” program. Tycker denna unga tjej och hennes pappa som gästar nyhetsmorgon har vettiga ord om de sociala media hetsen som pågår. http://blogg.amelia.se/jennystromstedt/2015/02/26/anorexi/

 • Johan skriver:

  Som PT vet jag hur många människor som saknar basala kunskaper för att kunna leva på ett sunt sätt. Högutbildade vuxna som tror att en guldnougat innehåller 50Kcal eller inte fattar att det är mycket socker i lightprodukter. Det behövs fortfarande mycket upplysning men såklart på ett sansat och jordnära sätt.

 • Barbro skriver:

  Ungdomar påverkas och ser upp till kändisar. Så är det! Tycker synd om ungdomar som växer upp idag! Och deras föräldrar… Det blir så extremt. ALLT ska vara så nyttigt. Paradise Hotel har inget med saken att göra förutom att snygga kroppar exponeras. Skönhetsopererade….!

 • Johan skriver:

  Som PT vet jag hur många människor som saknar basala kunskaper för att kunna leva på ett sunt sätt. Högutbildade vuxna som tror att en guldnougat innehåller 50Kcal eller inte fattar att det är mycket socker i lightprodukter. Det behövs fortfarande mycket upplysning men såklart på ett sansat och jordnära sätt.

 • Barbro skriver:

  Ungdomar påverkas och ser upp till kändisar. Så är det! Tycker synd om ungdomar som växer upp idag! Och deras föräldrar… Det blir så extremt. ALLT ska vara så nyttigt. Paradise Hotel har inget med saken att göra förutom att snygga kroppar exponeras. Skönhetsopererade….!

 • Lene skriver:

  Jag tycker det är ett bra program med bra programledare.
  Ha en fin dag

  Kramar
  Lene

 • Lene skriver:

  Jag tycker det är ett bra program med bra programledare.
  Ha en fin dag

  Kramar
  Lene

 • magdalena skriver:

  Håller helt med dig!

 • magdalena skriver:

  Håller helt med dig!

 • magdalena skriver:

  Härom dagen satt jag i fikarummet på jobbet. Jag sa inte ett ord. Det enda jag gjorde var att INTE ta bröd. Det resulterade i total utfrågning samt att jag fick höra att det är minsann jäkligt tråkigt att inte få unna sig gott en kväll.
  Jämt måste jag på nåt sätt försvara mig?

  • polly skriver:

   Varje dag!
   Igår fick jag höra att det sätt jag valt att leva på är en fixidé! MEN vem är det som gått ner 6 kilo sen januari och vem sitter på stolen och inte får plats?

 • magdalena skriver:

  Härom dagen satt jag i fikarummet på jobbet. Jag sa inte ett ord. Det enda jag gjorde var att INTE ta bröd. Det resulterade i total utfrågning samt att jag fick höra att det är minsann jäkligt tråkigt att inte få unna sig gott en kväll.
  Jämt måste jag på nåt sätt försvara mig?

  • polly skriver:

   Varje dag!
   Igår fick jag höra att det sätt jag valt att leva på är en fixidé! MEN vem är det som gått ner 6 kilo sen januari och vem sitter på stolen och inte får plats?

 • Peter skriver:

  Bra skrivet Annika mvh Peter

 • Peter skriver:

  Bra skrivet Annika mvh Peter

 • Anna skriver:

  Håller absolut med dig. Men hur blir du upprörd annars, när det inte är på riktigt? Och varför?

 • Anna skriver:

  Håller absolut med dig. Men hur blir du upprörd annars, när det inte är på riktigt? Och varför?

 • rushman skriver:

  Personligen tror jag att det grundar sig på dels en rädsla för det okända och dels en bristande ansvarsnivå att faktiskt konfrontera problematiken. Jag och min fru gick över till 100% ekologiskt, och vad allt detta innebar, och det är tufft, både ekonomiskt och att ”hantera suget” (mest jag ;-)) men vinsterna är så mycket mer värda 🙂

 • rushman skriver:

  Personligen tror jag att det grundar sig på dels en rädsla för det okända och dels en bristande ansvarsnivå att faktiskt konfrontera problematiken. Jag och min fru gick över till 100% ekologiskt, och vad allt detta innebar, och det är tufft, både ekonomiskt och att ”hantera suget” (mest jag ;-)) men vinsterna är så mycket mer värda 🙂

 • […] inlägg på bloggen om vardagspuls och sunda människor har skapat stort engagemang. Inlägget har gillats […]

 • […] inlägg på bloggen om vardagspuls och sunda människor har skapat stort engagemang. Inlägget har gillats […]

 • HelenaVictoria skriver:

  Jag maste faktiskt saga att jag overhuvudtaget inte haller med dig. Vi som ar smala/valtranade far hela tiden overallt I vart samhalle positive respons pa att vi ser ”ratt” ut, ater ratt, osv osv. Vet inte hur manga bilder som poppar upp I mitt instagram-feed pa folk som hanger pa gymmet (och jag premenuerar inte overhuvudtaget pa nagra traningskonton)
  Jag ar dalig pa att forklara det har, men rekomenderar Lady Dahmers blog och hennes inlagg under ”tjock verklighet” vilket visar pa hur verkligeheten faktiskt ar for manga. Om nagon sedan tycker att jag borde ata en bulle till eller tycker att jag ser for smal ut, sa kanns det som ett oerhort litet problem I sammanhanget. Haller f.o. inte med om att Sverige ar ”landet lagom” och att man inte far sticka ut. Vet inte nagot annat land som ar lika traningsfixerat som Sverige.

 • HelenaVictoria skriver:

  Jag maste faktiskt saga att jag overhuvudtaget inte haller med dig. Vi som ar smala/valtranade far hela tiden overallt I vart samhalle positive respons pa att vi ser ”ratt” ut, ater ratt, osv osv. Vet inte hur manga bilder som poppar upp I mitt instagram-feed pa folk som hanger pa gymmet (och jag premenuerar inte overhuvudtaget pa nagra traningskonton)
  Jag ar dalig pa att forklara det har, men rekomenderar Lady Dahmers blog och hennes inlagg under ”tjock verklighet” vilket visar pa hur verkligeheten faktiskt ar for manga. Om nagon sedan tycker att jag borde ata en bulle till eller tycker att jag ser for smal ut, sa kanns det som ett oerhort litet problem I sammanhanget. Haller f.o. inte med om att Sverige ar ”landet lagom” och att man inte far sticka ut. Vet inte nagot annat land som ar lika traningsfixerat som Sverige.

 • Ann-Mari skriver:

  Det jag tycker är lite sorgligt i allt detta är att vi nu kommit så långt ifrån det som är bra för våra kroppar att vi anser att det vi kan köpa i affären är det vi ska äta. Allt från skumbananer och gelégrodor till chips, läsk, formfranska, processade varmkorvar till grillad kyckling, ägg, grädde med emulgeringsmedel och tja, ALLT som finns på hyllorna.
  När tappade vi kunskapen som våra egna kroppar ger oss om vad som är bra för oss? När slutade vi lyssna på oss själva och ge våra kroppar det de vill ha? Att inte gå på slentrian eller välja mat utefter skolmatsedeln eller det vi alltid fick hemma. Bara för att det alltid varit så betyder inte att vi måste fortsätta och bara för att det finns i affären betyder inte att vi behöver köpa det.
  Jag tycker att det viktigaste borde vara att lära oss själva och våra barn att äta det kroppen mår bra av och att lära sig skilja på att ge hjärnan det den vill ha och kroppen! Varför är jag sugen? Varför vill jag ha socker? Varför vill jag äta nu osv.
  Hur många av oss äter när vi är hungriga? Hur många låter oss känna hunger innan nästa mål kommer? Hur många låter barnen bli hungriga och gnälliga innan de får nästa mål mat? Hur många använder hungern som krydda och aptitretare? Hur många låter bli att krydda ihjäl maten för att känna hur den EGENTLIGEN smakar?
  Hälsa betyder olika för olika personer men detta med att unna sig behöver ju inte heller betyda onyttigt. Att unna sig är ju ett beteende som skapas av något och kan lika gärna innebära en lugn stund, en stunds samtal, promenad… olika för olika.
  Ingen kan såra dig utan din tillåtelse, att välja sin egen väg behöver man inte försvara även om jag har full förståelse för hur trist det är gång på gång… shake it off. Du kan bara påverka dig själv, andras värld får de själva ta hand om!

 • Ann-Mari skriver:

  Det jag tycker är lite sorgligt i allt detta är att vi nu kommit så långt ifrån det som är bra för våra kroppar att vi anser att det vi kan köpa i affären är det vi ska äta. Allt från skumbananer och gelégrodor till chips, läsk, formfranska, processade varmkorvar till grillad kyckling, ägg, grädde med emulgeringsmedel och tja, ALLT som finns på hyllorna.
  När tappade vi kunskapen som våra egna kroppar ger oss om vad som är bra för oss? När slutade vi lyssna på oss själva och ge våra kroppar det de vill ha? Att inte gå på slentrian eller välja mat utefter skolmatsedeln eller det vi alltid fick hemma. Bara för att det alltid varit så betyder inte att vi måste fortsätta och bara för att det finns i affären betyder inte att vi behöver köpa det.
  Jag tycker att det viktigaste borde vara att lära oss själva och våra barn att äta det kroppen mår bra av och att lära sig skilja på att ge hjärnan det den vill ha och kroppen! Varför är jag sugen? Varför vill jag ha socker? Varför vill jag äta nu osv.
  Hur många av oss äter när vi är hungriga? Hur många låter oss känna hunger innan nästa mål kommer? Hur många låter barnen bli hungriga och gnälliga innan de får nästa mål mat? Hur många använder hungern som krydda och aptitretare? Hur många låter bli att krydda ihjäl maten för att känna hur den EGENTLIGEN smakar?
  Hälsa betyder olika för olika personer men detta med att unna sig behöver ju inte heller betyda onyttigt. Att unna sig är ju ett beteende som skapas av något och kan lika gärna innebära en lugn stund, en stunds samtal, promenad… olika för olika.
  Ingen kan såra dig utan din tillåtelse, att välja sin egen väg behöver man inte försvara även om jag har full förståelse för hur trist det är gång på gång… shake it off. Du kan bara påverka dig själv, andras värld får de själva ta hand om!

 • Innerst inne vet ju alla hur man ska leva för ett långt hälsosamt liv. Sen gör vi olika val! Och de som gör lite sämre val har förstås behov av att hävda sig genom att trycka till dem som lever lite hälsosammare :-). Jag äter tex inte kött eller mejeriprodukter. Och får ofta höra från s.k. egenutnämnda näringsexperter hur ohälsosamt jag lever. Ja, där sitter de med makaroner och korv medan jag äter en råkosttallrik.
  Man ska inte gå till överdrift är också kommentarer jag fått. Överdrift för vem? Haha. Ja jag går min väg och andra får gå sin.

 • Innerst inne vet ju alla hur man ska leva för ett långt hälsosamt liv. Sen gör vi olika val! Och de som gör lite sämre val har förstås behov av att hävda sig genom att trycka till dem som lever lite hälsosammare :-). Jag äter tex inte kött eller mejeriprodukter. Och får ofta höra från s.k. egenutnämnda näringsexperter hur ohälsosamt jag lever. Ja, där sitter de med makaroner och korv medan jag äter en råkosttallrik.
  Man ska inte gå till överdrift är också kommentarer jag fått. Överdrift för vem? Haha. Ja jag går min väg och andra får gå sin.

 • Malin skriver:

  Jag håller fullständigt med dig Annika!! Jag äter kvarg varje frukost på jobbet och får typ varannan dag höra att de andra äter ”vanlig” mat eller ”vad är det för fel på en macka”. Den första äter köpt skagenröra och till den andra undrar jag vad det är för fel på kvarg? Jag har dock inte så stora problem med det då de uppenbart är avundsjuka. Jag är vältränad och pigg som en lärka, inte för smal på något sätt.

 • Malin skriver:

  Jag håller fullständigt med dig Annika!! Jag äter kvarg varje frukost på jobbet och får typ varannan dag höra att de andra äter ”vanlig” mat eller ”vad är det för fel på en macka”. Den första äter köpt skagenröra och till den andra undrar jag vad det är för fel på kvarg? Jag har dock inte så stora problem med det då de uppenbart är avundsjuka. Jag är vältränad och pigg som en lärka, inte för smal på något sätt.

 • Mizue skriver:

  Varför inte börja proglammet precis innan jul?

 • Mizue skriver:

  Varför inte börja proglammet precis innan jul?

 • Sofie skriver:

  Alla har helt rätt till sin åsikt. Men sedan kan man diskutera huruvida programmet och hela approachen och boomen kring hälsa och träning som eskalerat i samhället är särskilt sunt. Jag är den siste som en gång till vill höra någon säga att man ska ”nna sig lite” osv. DET stödjer jag definitivt inte. Man ska få göra hur tusan man vill.

  Min kritik gentemot detta program ligger i att vi inte behöver mer press, stress eller påminnelse om att vi ska äta sundare och träna mer. Något som lätt kan feltolkas som att vi inte duger i ett samhälle där tretusen olika medier redan berättar för oss dagligen att vi just inte duger och att vi ska äta sundare, träna mer, bli snabbare, snyggare mm. mm.

  Samhället vi lever i idag är helt enkelt osunt pga. denna hets kring att vara sunda.
  Ett sunt samhälle behöver inte berätta att vi ska äta bättre, träna mer. Precis som en lycklig människa inte behöver berätta att hen är lycklig. Hen bara är det. Ja, jag är medveten om att programmet kan vara inspiration. Men någon sådan behöver vi inte mer. Det pyser ur öronen av inspiration och tips i samhället idag.

  Vi behöver avkoppling från pressen om att vara sunda, äta rätt, träna på rätt sätt. Och vi behöver avkoppling från pressen av att ”leva lite” och ”unna oss”.
  Vi behöver en paus från båda dessa sidor.

 • Sofie skriver:

  Alla har helt rätt till sin åsikt. Men sedan kan man diskutera huruvida programmet och hela approachen och boomen kring hälsa och träning som eskalerat i samhället är särskilt sunt. Jag är den siste som en gång till vill höra någon säga att man ska ”nna sig lite” osv. DET stödjer jag definitivt inte. Man ska få göra hur tusan man vill.

  Min kritik gentemot detta program ligger i att vi inte behöver mer press, stress eller påminnelse om att vi ska äta sundare och träna mer. Något som lätt kan feltolkas som att vi inte duger i ett samhälle där tretusen olika medier redan berättar för oss dagligen att vi just inte duger och att vi ska äta sundare, träna mer, bli snabbare, snyggare mm. mm.

  Samhället vi lever i idag är helt enkelt osunt pga. denna hets kring att vara sunda.
  Ett sunt samhälle behöver inte berätta att vi ska äta bättre, träna mer. Precis som en lycklig människa inte behöver berätta att hen är lycklig. Hen bara är det. Ja, jag är medveten om att programmet kan vara inspiration. Men någon sådan behöver vi inte mer. Det pyser ur öronen av inspiration och tips i samhället idag.

  Vi behöver avkoppling från pressen om att vara sunda, äta rätt, träna på rätt sätt. Och vi behöver avkoppling från pressen av att ”leva lite” och ”unna oss”.
  Vi behöver en paus från båda dessa sidor.

 • Therese skriver:

  Fram för fler hälsosamma program och framförallt mer hälsa i vardagen. Mer kunskap till svenska folket, bra mat i skolan och till äldre. Själv är jag, som blivande hälsovägledare, ofta ute i skolan och på olika PRO-föreningar och föreläser om hälsa, kost och motion.
  Hälsa är lycka!

 • Therese skriver:

  Fram för fler hälsosamma program och framförallt mer hälsa i vardagen. Mer kunskap till svenska folket, bra mat i skolan och till äldre. Själv är jag, som blivande hälsovägledare, ofta ute i skolan och på olika PRO-föreningar och föreläser om hälsa, kost och motion.
  Hälsa är lycka!

 • Monica skriver:

  Jag har sysslat med träning och friskvård, både yrkesmässigt och privat, i hela mitt liv. Om jag ska ha en åsikt utifrån min personliga bakgrund: Det är bra att det finns inspiration och information att hämta varsomhelst idag. Det finns fler valmöjligheter att ”hitta sin grej” för bättre välmående. Men den avslappnade attityden kring träning och framförallt kring kost har delvis försvunnit. En del människor känner sig mer pressade än hoppfulla vid tanken på livsstilsförändring. Risken är då att den uteblir helt trots goda intentioner och det beror på något.
  Jag tycker det är för många aktörer inom hälsa/livsmedel/bok/mediebransch m.fl. med för stora ekonomiska intressen som styr. Alla hänger på trender, är strateger och säljer in sina budskap. Besitter man inte en viss kunskap själv om hälsa från början så är det mycket att ta in och sortera från alla håll. Vilken ”fakta” är den rätta? Budskap har två sidor, hur välmenande och goda de än är, antingen peppar de eller också stressar de till den grad att motivationen och glädjen uteblir och ersätts med tankar om att inte räcka till eller klara av.

 • Monica skriver:

  Jag har sysslat med träning och friskvård, både yrkesmässigt och privat, i hela mitt liv. Om jag ska ha en åsikt utifrån min personliga bakgrund: Det är bra att det finns inspiration och information att hämta varsomhelst idag. Det finns fler valmöjligheter att ”hitta sin grej” för bättre välmående. Men den avslappnade attityden kring träning och framförallt kring kost har delvis försvunnit. En del människor känner sig mer pressade än hoppfulla vid tanken på livsstilsförändring. Risken är då att den uteblir helt trots goda intentioner och det beror på något.
  Jag tycker det är för många aktörer inom hälsa/livsmedel/bok/mediebransch m.fl. med för stora ekonomiska intressen som styr. Alla hänger på trender, är strateger och säljer in sina budskap. Besitter man inte en viss kunskap själv om hälsa från början så är det mycket att ta in och sortera från alla håll. Vilken ”fakta” är den rätta? Budskap har två sidor, hur välmenande och goda de än är, antingen peppar de eller också stressar de till den grad att motivationen och glädjen uteblir och ersätts med tankar om att inte räcka till eller klara av.

 • […] Jag är upprörd – på riktigt! […]

 • […] Jag är upprörd – på riktigt! […]

Leave a Reply