”Jag har inga fördomar”…eller?

By juli 30, 2010Uncategorized

Jag har ofta hört mig själv säga ”jag har inga fördaomar” och jag tror att ni är fler med mig! Men hur står det egentligen till på den fronten…på riktigt?

Det är väldigt lätt att säga att man är fördomsfri men om man verkligen är det är en annan fråga, anser jag.

Vi människor är extremt lättpåverkade och om vi har hört något dåligt om en människa från en annan, går vi verkligen in med en neutral position direkt när vi möter den människan? Om man gör det, grattis! Det är beundransvärt om man varje gång ändå vill ge den personen en chans. Eller snarare att man vill ge sig själv en chans att bilda sig en egen uppfattning om den personen.
Personen i fråga kanske inte alls var sådan som vi hört och vi ändrar vår åsikt, men jag syftar snarare till vilken inställning vi gick in med från början?

Detta behöver inte bara gälla personer utan det kan vara vad som helst – en restaurang, en film eller t.ex. ett resmål. Om någon säger att det är väldigt dålig service på något ställe, vad gör vi då? Jo, då går vi inte alltför sällan dit med inställningen att det är dålig service och vad händer? Det är dålig service eftersom vi är inställda på det och letar fel istället för positiva saker!

Jag önskar att man alltid (självklart finns det undantag) kunde komma neutralt inställd till de man träffar eller till saker man gör. Då tror jag att livet skulle bli fyllt med mycket mer positiv energi!

Så hur är det för dig – ”du har väl inga fördomar”….eller?

Kram Annika

Join the discussion 2 Comments

 • Eva skriver:

  Bra inlägg! Jag tycker man borde tänka efter mer på det där när man träffar någon!
  Ser fram emot inlägget om idrottsubildningen (funderar på att läsa till idrottslärare)!

 • Mia skriver:

  Fördomar har vi alla vare sig vill eller inte men man kan ju försöka att ha ett öppet sinne för det okända det som man är nytt, det som man inte vet något om tex.
  Sedan en sak som är fascinerande är hur lätt vi kommer ihåg och ältar är det negativa. Ofta är det det vi focuserar på och minns inte det positiva.
  Det är trots allt bra om man försöker vara medveten om detta.
  kram

Leave a Reply