Se dig själv i tredje person…

By mars 26, 2011Uncategorized

God morgon!

Satt nyss och bläddrade i en gammal ”kropp & hälsa” bilaga från Aftonbladet och läste en sak som jag tyckte var så klok!

Hela artikeln handlade om att tänka sig lycklig och där ett av tipsen var att försöka se sig själv i tredje person, vilket är ett klassiskt knep inom kognitiv beteende terapi.

Ofta så överdriver vi våra känslor pga av att vi tror att våra tankar om saker och ting är sanna. Vi tror på tanken mer än själva händelsen och förstorar därför en sak när den händer. Vi är för hårda mot oss själva.

Istället ska vi försöka tala till oss själva från en tredje parts synvinkel och ifrågasätta våra egna negativa tankar. Vi försöker med detta alltså få en mer objektiv syn på vad som händer. Mycket klokt och användbart tycker jag som är en mästare på att oroa mig och förstora saker bara genom mina tankar.

Har du något annat bra tips?

Kram Annika

Join the discussion 6 Comments

 • Emelie skriver:

  Hej Annika!
  Tack för en grymt bra blogg med mycket tips!

  Tänkte höra med dig om hur du ser på ätstörningar? Såg att du hade skrivit lite om det i ett inlägg för ett tag sedan, men hade varit intressant att läsa ännu mer om vad du tycker om ämnet. Jag har själv haft, och har väl tyvärr fortfarande lite problem med maten. Jag älskar att träna och gör det flera dagar i veckan, men får ändå ångest ibland när jag ska äta även om jag ska äta något nyttigt. Svårt att förklara. Hade därför varit intressant att läsa vad du tycker och tänker om ämnet och om du har några tips eftersom du jobbar med ämnet träning/hälsa. Är snart 21 år och skulle vara skönt att kunna lägga detta bakom mig snart!

  Tack igen för en bra blogg med mycket inspiration! 🙂
  Kram Emelie

  • Annika Sjöö skriver:

   Emelie!
   Tyvärr är det alltför vanligt bland framför allt kvinnor idag. Vi känner att vi inte räcker till och vill se ut på ett visst sätt nu.
   Idag har jag hittat en balans i mitt liv när det gäller maten, men tro mig jag har haft mina ups and downs också. Jag har varit alldeles fixerad vid mat och det har upptagit för stor del av mitt liv. Nu är jag fixerad av det på ett bra sätt dvs att jag älskar att laga mat och baka.
   Jag har ingen universal lösning på ditt problem, för det sitter så mycket i huvudet.
   Nör jag fick barn kunde jag släppa mt eftersom man fick annat att koncentrera sig på.
   Du kanske ska gå och prata med någon och tala om dina problem?
   Lycka till!
   Kram Annika

 • Emelie skriver:

  Hej Annika!
  Tack för en grymt bra blogg med mycket tips!

  Tänkte höra med dig om hur du ser på ätstörningar? Såg att du hade skrivit lite om det i ett inlägg för ett tag sedan, men hade varit intressant att läsa ännu mer om vad du tycker om ämnet. Jag har själv haft, och har väl tyvärr fortfarande lite problem med maten. Jag älskar att träna och gör det flera dagar i veckan, men får ändå ångest ibland när jag ska äta även om jag ska äta något nyttigt. Svårt att förklara. Hade därför varit intressant att läsa vad du tycker och tänker om ämnet och om du har några tips eftersom du jobbar med ämnet träning/hälsa. Är snart 21 år och skulle vara skönt att kunna lägga detta bakom mig snart!

  Tack igen för en bra blogg med mycket inspiration! 🙂
  Kram Emelie

  • Annika Sjöö skriver:

   Emelie!
   Tyvärr är det alltför vanligt bland framför allt kvinnor idag. Vi känner att vi inte räcker till och vill se ut på ett visst sätt nu.
   Idag har jag hittat en balans i mitt liv när det gäller maten, men tro mig jag har haft mina ups and downs också. Jag har varit alldeles fixerad vid mat och det har upptagit för stor del av mitt liv. Nu är jag fixerad av det på ett bra sätt dvs att jag älskar att laga mat och baka.
   Jag har ingen universal lösning på ditt problem, för det sitter så mycket i huvudet.
   Nör jag fick barn kunde jag släppa mt eftersom man fick annat att koncentrera sig på.
   Du kanske ska gå och prata med någon och tala om dina problem?
   Lycka till!
   Kram Annika

 • JOHN skriver:

  Det funkar ganska bra att leva i nuet också. Det som har hänt kan man ju inte påverka och man vet ju inte heller vad som händer i morgon.

  Helt klart skall jag se mig själv i tredje person när oron kommer krypande.

  John kan nu även tillägga att födelsedagskalaset blev perfekt med både bärbakelse, bounty och cheesecake. Han fixade det hela och gästerna var grymt imponerade av smakupplevelsen. John är nu säker på att det går att göra riktigt goda desserter trots LCHF.

  Stort tack för hjälpen!

  http://pulstagning.se/2011/march/tack-annika.html

 • JOHN skriver:

  Det funkar ganska bra att leva i nuet också. Det som har hänt kan man ju inte påverka och man vet ju inte heller vad som händer i morgon.

  Helt klart skall jag se mig själv i tredje person när oron kommer krypande.

  John kan nu även tillägga att födelsedagskalaset blev perfekt med både bärbakelse, bounty och cheesecake. Han fixade det hela och gästerna var grymt imponerade av smakupplevelsen. John är nu säker på att det går att göra riktigt goda desserter trots LCHF.

  Stort tack för hjälpen!

  http://pulstagning.se/2011/march/tack-annika.html

 • Emelie skriver:

  Tack så mycket för ditt svar Annika.
  Det betyder mer än du kan tro!

  Jag har försökt att gå och prata med någon några gånger, men vågar inte riktigt ta det steget för det känns då verkligen som att det är ”på riktigt” även om jag vet att jag har ett problem. Vill inte heller just nu prata med någon i min närhet för mycket för då känns det bara som jag kommer bli mer bevakad än innan på vad jag gör och det orkar jag inte en gång till. Försöker hellre på egen hand även om det inte alltid är det bästa.

  Försöker följa dina recept så mycket jag kan för då vet jag iaf att jag äter lite nyttigare 🙂 så dom är till stor hjälp ska du veta!

  Vad gjorde du, innan du fick barn, för att inte fixera så mycket på mat och utseende? För det måste ju vara jättesvårt speciellt i den branshen du är i?

  Kram Emelie

  • Annika Sjöö skriver:

   Emelie!
   Den branchen gjorde mig mer fixerad tyvärr eftersom man hela tiden syns och ”bedöms”.
   Jag tror verkligen att det handlar om balans och harmoni på insidan för det är då man har kraft till att ta tag i problem och sådant som grämer en.
   Saken är den att jag tror att det är bra att ”bli bevakad” eftersom du ännu mera kommer att tänka på det då och kanske ta tag i det mer. Att du har ett problem är det viktigaste för dig att inse själv, även om det känns jobbigt.
   Har du läst boken the secret? Gör det annars! den har hjälpt mig jättemycket.
   Kram Annika

 • Emelie skriver:

  Tack så mycket för ditt svar Annika.
  Det betyder mer än du kan tro!

  Jag har försökt att gå och prata med någon några gånger, men vågar inte riktigt ta det steget för det känns då verkligen som att det är ”på riktigt” även om jag vet att jag har ett problem. Vill inte heller just nu prata med någon i min närhet för mycket för då känns det bara som jag kommer bli mer bevakad än innan på vad jag gör och det orkar jag inte en gång till. Försöker hellre på egen hand även om det inte alltid är det bästa.

  Försöker följa dina recept så mycket jag kan för då vet jag iaf att jag äter lite nyttigare 🙂 så dom är till stor hjälp ska du veta!

  Vad gjorde du, innan du fick barn, för att inte fixera så mycket på mat och utseende? För det måste ju vara jättesvårt speciellt i den branshen du är i?

  Kram Emelie

  • Annika Sjöö skriver:

   Emelie!
   Den branchen gjorde mig mer fixerad tyvärr eftersom man hela tiden syns och ”bedöms”.
   Jag tror verkligen att det handlar om balans och harmoni på insidan för det är då man har kraft till att ta tag i problem och sådant som grämer en.
   Saken är den att jag tror att det är bra att ”bli bevakad” eftersom du ännu mera kommer att tänka på det då och kanske ta tag i det mer. Att du har ett problem är det viktigaste för dig att inse själv, även om det känns jobbigt.
   Har du läst boken the secret? Gör det annars! den har hjälpt mig jättemycket.
   Kram Annika

 • Emelie skriver:

  Nej, den boken har jag inte läst!
  Ska genast köpa den. Tack för tipset! : )
  Kram

 • Emelie skriver:

  Nej, den boken har jag inte läst!
  Ska genast köpa den. Tack för tipset! : )
  Kram

Leave a Reply