Vad tjock du har blivit!!!

By september 20, 2010Uncategorized

Hej!

Igår diskuterade jag och min fästman en intressant fråga enligt mig.

Efter att jag födde Kelvin så har jag gått ner mycket i vikt. Dels pga amningen, men också eftersom jag lagt ner mycket energi på träningen. Jag får dagligen höra ”men vad smal du har blivit!”, ”du äter väl?”. Varje gång någon säger så tänker jag – varför är det okej att kommentera min vikt bara för att jag har blivit smal?! Jag tror inte att någon hade sagt samma sak om det vore tvärtom ”Vad tjock du har blivit!”.

Varför ska det vara mer ok att kommentera någons vikt bara för att den har gått ner?

Egentligen vet jag ju svaret på den här frågan själv – i vårt samhälle är det ju fint att vara smal och fult att vara tjock! All media har ju som ni vet pinnsmala modeller, alla kändisar gör olika dieter etc.

Jag kan ärligt säga att från början tyckte jag om att höra att man hade gått ner i vikt efter graviditeten, men nu börjar jag bli ganska trött på när folk frågar om man äter. Jag har kämpat med min träning jättemycket och det har gett resultat. När folk säger på det viset så tar man udden ifrån mitt egna arbete.

Själv känner jag mig mer vältränad än någonsin och skulle bli mycket gladare om någon sa – ”vad vältränad du har blivit!”.

Kram Annika

Join the discussion 18 Comments

 • Cicci skriver:

  Skriv din kommentar här!
  Jag tycker du är jättefin…kanske lite för smal men bara du mår bra…Konstiga ideal vi har i samhället idag! Stämmer det att man går ner i vikt när man ammar? Kram Cecilia

 • Sofia skriver:

  Jag undrar också varför det är ok att kommentera någons vikt för att den gått ned eller väger mindre än genomsnitt – det borde det inte vara!… Jag försöker också gå upp i vikt men det tror folk aldrig kan vara ett problem. Det kan det ju visst vara, själv har jag lite problem med snabb ämnesomsättning och man vill ju inte stoppa i sig ”fel” saker för att gå upp i vikt heller..så det är lite av ett dilemma.

  Du har säkert gjort ett jättebra jobb med din träning så var stolt över det!

  Mvh
  S

 • Anna skriver:

  Då kan jag säga det till dig! Vad vältränad du blivit! Man ser det på bilderna till och med….du ser väldigt sund och hälsosam ut. Du förespråkar att äta bra och träna. Jag säger TOPPEN!
  Kram på dig!

 • Sandra skriver:

  Hej! Vad vältränad du blivit! Om man kollar på kort nu & freån när du tävlade i lets dance är det en stor skillnad & den skillnad syns att det ligger hårt jobb bakom! Jag tycker du verkar vara en underbar människa, ni är en sån fin familj!

 • Gunilla skriver:

  Det konstiga är väl att trots att det är ”fint” att vara smal så sägs ändå kommentaren ”vad smal du blivit, du äter väl?” som om det är negativt att du har gått ner!?
  Du se jättebra ut och jag hoppas att du mår toppen! 🙂

 • Emelie skriver:

  Du är så klok! =)

 • Fia skriver:

  Hej Annika,

  Jag o min man diskuterade dig för någon vecka sen och jag sa till min man att jag tyckte att du hade blivit så himla fin o vältränad (han tyckte att du var den med finast former i Lets Dance och tycker fortfarande)
  Jag tycker du verkligen är någon att se upp till. fått barn tränar mycket och håller gi. Skulle gärna haft din kropp, dock ska jag tillägga att min man aldrig klagat på min kropp trots viktuppgång:-)

  Kram Fia

 • Helena skriver:

  Hej! Av någon anledning blir folk provocerade av att någon går ner i vikt och blir vältränad, har själv råkat ut för detta. I stället för att stötta varandra och ge glada tillrop, ifrågasätter man den som har klarat av de man själv inte orkade genomföra. Jag tycker att du ska vara stolt över vad du har lyckats med och jag följer med glädje din blogg.

 • anita skriver:

  Hej! Håller verkligen med. Själv blir jag ”anklagad” för att vara hysterisk och att ha nån sorts livskris.
  Jag brukar försvara mig med (konstigt att man måste göra det!!?) med att isåfall medför min kris något gott…
  Av träningen blir jag pigg och då är kommentarerna att man har någon bokstavs-kombination (adhd)… Tror att det är bara avundsjuka och missunnsamhet, men det är INTE kul att höra!

 • Camilla skriver:

  Hej
  Vad bra att du tar upp detta ämne, har själv oxå blivit utsatt för” vad fint smal du har blivit, men du äter väl”
  Eller ”du är fortfarande smal” när man ses efter ett tag igen.

 • Elin skriver:

  Hej Annica!

  Jag har följt dig och din blogg nu ett bra tag. Jag tycker du är super!

  Jag bor också i Göteborg och såg dig för några dagar sen med din son:) Jag tycker du är jättefin*

  KRAM KRAM

 • Annicka Nilsson skriver:

  Jag har blivit utsatt för att vara för smal.
  Fruktansvärt jobbigt, eftersom jag kämpade med att klara äta. Inte blev det bättre av att man klämde på armarna på mig och undrade om jag åt… Jag ville bara skrika rakt ut att JAg äter sluta tjata!!!!!
  Ingen vad jag vet, hade vågat att gå till en person som var kraftig, eller bara lite överviktig och klämt den personen om armarna och sagt: du får nog tänka på att banta lite.

  Synd att det ska vara ett sådant ideal att man måste vara smal för att vara snygg. Ungdomar, speciellt tjejer, har sådan press på sig.

  Säger som en typiskt svensk… Lagom är bäst… 🙂

  Tack Annika för en underbar blogg och många härliga tips.

  Kram
  Annicka

 • Elin Eurén skriver:

  man behöver ju inte tokträna bara för att bli super smal ellerhur? trivselvikt är viktigt. jag trivs inte med mina 70 kg till mina 164 cm jag vet att jag borde gå ned till 65-60 kg för att undvika ont i knäna. men så tjock som den ena tjejen är(på bilden ovan) har jag aldrig varit. Jag har inte fött barn så jag vet inte vad som gjorde att jag plötsligt hade jätte lätt att samla på mig fett. jag är inte helt den som tränar flera gånger i veckan, men jag är noga med vardagsmotionen. kan vara på grund av att jag passerat 30 och ämnesomsättningen förändrats eller vad tror du?

  • Annika Sjöö skriver:

   Elin!
   Ämnesomsättningen blir sämre ju äldre man blir så det kan absolut bero på det.
   Så länge man själv trivs så är det ju ok tycker jag. Träna är alltid bra även om man inte vill bli supersmal.
   Kram Annika

 • Marre skriver:

  Lite sen kommentar på dett inlägget men jag gör det ändå.

  Jag var på ditt sh´bam pass på sats kompassen för veckan och jag tyckte du hade en grymt fin och vältränad kropp!
  Du peppar mig att verkligen komma i form, älskar din blogg!!

  kram på dig

Leave a Reply