4. Att belöna sig!

Är du en person som gärna belönar dig med något i matväg när du uppnått ett mål, till exempel en godispåse? Tro mig, du är inte ensam! Vi är många som förknippar belöning med just exempelvis en godispåse.

Jag tycker att det är ett intressant uttryck det där med att belöna sig, för visst borde belöning innebära något som vi mår bra av efteråt, eller hur?

Säg att du till exempel har satt upp ett mål om att hålla dig borta från godis en viss tid. När du väl har uppnått ditt mål är du i allra högsta grad värd en belöning, men vad är det vi oftast belönar oss med då? Jo, den där godispåsen?! Visst är det lite paradoxalt att vi då belönar oss just med det som vi under en längre tid förknippat med något negativt? Helt plötsligt har det fått en positiv innebörd för oss.
Är det så att den där godispåsen verkligen får dig att må bra efter att ha ätit den, ja då tycker jag att du ska äta den utan dåligt samvete! Men om godispåsen istället bara innebär en tillfällig tillfredställelse och får dig att må dåligt efteråt, så tycker jag att du istället ska försöka hitta andra sätt att belöna dig på, som du verkligen mår bra av!

Vad får dig att må bra? Vad skulle kunna vara en alternativ belöning till godis som du också skulle bli tillfredsställd av? Skulle det kunna vara en ansiktsbehandling eller massage då du verkligen får njuta och slappna av till fullo? Eller varför inte lite nya träningskläder som piggar upp dig när du nått ditt mål? Du vet själv vad du mår bra av…på riktigt!

Leave a Reply